Der er rigtigt mange gode grunde til, gerne at ville have en hæk groende i sin have. Hække kan nemlig være ganske praktiske. På dage med meget vind, kan man eksempelvis døje med, at det trækker rigtigt meget i haven. Vi har mange solrige sommerdage her i Danmark, som ville være perfekte til at sidde ude i haven, hvis det ikke var for den kraftige vind. Planter man en hæk det rette sted, så kan man blokere for vinden, og dermed skabe læ i haven. En hæk det rette sted kan altså gøre, at du kan sidde og nyde solen ude i haven, selvom vinden blæser.
En hæk kan også give noget privatliv. Hvis man har naboer der er lidt for nysgerrige, eller bor ud til en offentlig vej, så kan det være rart at blokere udsynet til haven. En hæk er en god måde at gøre det på. Den gør at din have bliver et sted, hvor du kan slappe af, og være helt dig selv. Ingen kan kigge igennem hækken, og passer dermed på dit privatliv. Et hegn eller plankeværk kan selvfølgeligt også give dig noget privatliv i haven, men det er ikke nær så flot at se på. En hæk er pænere for både dig selv, og dine naboer, at skulle se på. Det er derfor den perfekte måde at øge privatlivet i haven på.
Udfordringen med at plante en hæk er selvfølgeligt, at den er en del af naturen. Det betyder at vi ikke kan kontrollere 100% hvordan den vokser op og kommer til at se ud. Et stakit kan males og udformes nøjagtigt som vi gerne vil have det. En hæk vokser derimod som naturen nu engang har lyst til, at den skal vokse. Vi er derfor nødt til at gøre hvad vi kan for, at hækken har de bedst mulige forudsætninger for at vokse op på en måde, der tjener os bedst.
En god hæk er én, der kan gro både høj og tæt. Det er noget en ligusterhæk eksempelvis er rigtigt god til fra naturens side. Ligusterhække gror forholdsvist hurtigt, og de gror sig både høje og tætte. Hækken egner sig derfor både til, at give privatliv, og til at blokere for vinden.
Hækken vil dog kun gro sig stor og tæt, hvis den har de rette forudsætninger. Det betyder, at du bør forberede jorden, før du planter hækken. Ligusterhækken vil nemlig suge næring til sig fra jorden, og jo bedre adgang den har til den rette næring, jo bedre vil den kunne vokse.
Før du planter din ligusterhæk er der altså nogle forberedelser du skal igennem. Først og fremmest skal du fjerne alt affald og større sten, der kan ske at ligge i jorden. Hvis jorden er hård eller leret, så gør den blødere og mere porøs med sand eller spagnum. Til sidst bør du lægge en smule gødning ned i hullet, når du planter ligusterhækken, så der er godt med næring til at starte med.