Det skal du vide om energikonsulenter

Måske har du aldrig hørt om energikonsulenter, måske tænker du blot, at det ikke har nogen relevans for dig. Men faktisk kan denne type konsulent være til hjælp for en lang række mennesker. Læs videre og find ud af, om du er en af dem.

Uanset om du har en virksomhed eller ej, så har du som privatperson højst sandsynligt en bolig, og den bolig har en eller anden form for energiforbrug. Både fra et økonomisk og et miljøbevidst synspunkt, kan det være en fordel at se nærmere på det energiforbrug, og her kommer en energikonsulent ind i billedet.

Baggrund og speciale

Energikonsulenter er specialister i at lave energimærkninger og er uddannet til at lave energirapporter på boliger og andre former for ejendomme. De har en specifik uddannelse som energikonsulent, men derudover har mange af dem også en baggrund inden for det byggetekniske område, for eksempel ingeniør eller arkitekt.

Energikonsulenterne lærer på uddannelsen både at vurdere små ejendomme, som eksempelvis almindelige privatboliger, og store ejendomme som for eksempel bruges til erhverv.

Hvad kan en energikonsulent?

Uanset om det er en stor eller lille ejendom, energikonsulenterne skal vurdere, så gennemgår de både det byggetekniske og alle installationer. Tilsammen giver det en energikonsulent et billede af ejendommens energiforbrug, og ud fra det kan vedkommende komme med forslag til eventuelle ændringer, der kan hjælpe med at sænke energiforbruget.

Energiforbrug fylder mere og mere, da vi skal være tiltagende opmærksomme på miljøet. Derfor er det også vigtigt, at energikonsulenterne hele tiden holder sig opdaterede. Det gør de blandt andet på et obligatorisk kursus hver 3. år, hvor de eksamineres i de nyeste regler for beregning af forbrug.

Hvor finder du den rette hjælp?

Du kan finde en energikonsulent alle steder i Danmark. Hos Botjek har de 50 konsulenter, som er fordelt rundt omkring i hele landet, så alle kan få den hjælp, de har brug for, uanset hvor de og den pågældende ejendom befinder sig. Ud af de 50 energikonsulenter er der 20 af dem, som er særligt godkendt til at vurdere energiforbrug i store ejendomme. De resterende rådgiver udelukkende om små ejendomme.